__ Logika to rozum najpłytszy, posiadają go nawet maszyny.

„Pod tą wszechstronnością kryje się pustka,
brak sympatii do czegokolwiek.”

I.I.Obłomow


A fizyka nie może być stekiem formuł nie do pojęcia, algorytmami
dla liczydeł.



Translate
into English

Translate into
other languages
- Select Language


===
Blog > Komentarze do wpisu
Nareszcie znam prawde o miodzie !

   A tyyyle lat jej szukałem.

oryginal w sieci - kliknijNasz profesor, światowy ekspert najwyższej klasy, w artykule Co się stało z polskim miodem? ostrzega, że miód płynny obecnie jest raczej fałszywy, pewniejszy jest miód zestalony ("scukrzony"?).

"Jak możemy sami odróżnić miód pełno­war­toś­ciowy od fałszo­wanego.
  Wiele osób kupuje płynny miód, bo lepiej wygląda. Tymczasem pełno­war­toś­ciowy miód po 3-4 miesiącach zawsze się skrysta­lizuje. Co innego, jeśli producent doleje do niego... wody. Wtedy zachowa stan płynny, ale straci też swoje wartości zdrowotne. Zostają tylko kalorie. Gdy kupuję miód w sklepie, zawsze sprawdzam na etykiecie, kiedy został rozlany. Jeśli po 4 miesiącach miód w słoiku nadal jest płynny, odstawiam go, bo to na sto procent fałszywka.

A gdy miód leży w słoiku krócej niż trzy miesiące (czyli gdy jest płynny)
? 
  Można zrobić prosty test. Nabieramy miód na łyżeczkę i wlewamy z powrotem do słoika. Jeśli na powierzchni zrobi się wklęśnięcie - mamy fałszywkę. Jeśli miód z łyżeczki ułoży się w piramidkę - wtedy na pewno jest pełno­war­toś­ciowy."

    - Boże! Jakie to proste! A nikt nie umiał mi tego powiedzieć. Dopiero profesor Artur Stojko. Kochany człowiek. - A ja kupowałem płynny. Nawet teraz taki mam, słodką zupke, prawie kisiel. - Ale próbe na piramidke zdał (pozytywnie). Tylko że daty żadnej nie widze, mimo że na etykiecie o niej wspominają. Widze za to sakramentalne zaklęcie, że: "Krysta­lizacja miodu jest procesem naturalnym." - Tak jak gnicie? - kiedyś zapytałem. - Przecież naturalny jest także syfilis, powódź i trzęsienie Ziemi.

PS. - Takie artykuły powinny publikować witryny obrońców klienta. Na przykład jak rozpoznawać oszustwa piekarzy, mleczarzy i maślarzy. Dopiero wtedy w te witryny warto byłoby zaglądać - teraz są w nich same dziennikarskie pierdoły.

     Ale później pojawiły się wątpliwości ... - zobacz. - I jaka powinna być ta piramidka? I jak długo powinna tonąć?

sobota, 16 lutego 2008, fg2002